Haber

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Çocuk Atölyelerine Bir Yenisi Daha

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kadınlara yönelik eğitim ve kurslar vermek amacıyla özellikle dezavantajlı mahallelerde hayata geçirdiği kadın ve çocuk atölyelerine bir yenisi daha eklendi. Faziletli ilçesine bağlı Tömük Mahallesi’nde açılan ‘Tömüklü Kadın ve Çocuk Atölyesi’ kadınlara yönelik ilk eğitimleri vermeye başladı.

Kadın istihdamını artırmak ve kadın emeğine değer vermek amacıyla çalışmalarını sürdüren Mersin Büyükşehir Belediyesi, 5 hafta sürecek ‘Kırsal Kadın Eğitim Bilgilendirme ve Güçlendirme Sunumları’ ve ‘Alzheimer Nedir?’ etkinliklerine ev sahipliği yapacak. Tömük Kadın ve Çocuk Atölyesi’nde. ‘Semptomlar neler?’ Ayrıca bahis eğitimleri de düzenledi. Eğitimde; Alzheimer belirtileri ve tanısı, risk faktörleri, evreleri, hasta ve yakınlarının davranış biçimleri, korunma formülleri hakkında bilgi verildi.

Etkinliğe; Etkinliğe Mersin Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu ve Tömüklü çok sayıda kadın katıldı.

“Kadınların hem sosyalleşmesi hem de yeni beceriler kazanması önemli bir alan.”

Tömük Kadın ve Çocuk Atölyesi’nin daha önce atıl durumda olduğunu ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri bünyesinde binanın restore edildiğini belirten Merinden Kadın Kooperatifi Lideri Meral Seçer, “Mersin Büyükşehir Belediyesi gerçekten harika atölyeler kurmuş. İşin güzel tarafı da bu. Binanın altında bir bina var.” “Kreş yapıldı. Kursa katılan kadınların çocuklarını rahatlıkla bırakabileceği, annelerin de rahatça kurs alabilecekleri bir ortam oluşturuldu. Kadınların hem sosyalleşip kendilerini ifade etmeleri hem de kendilerini ifade etmeleri önemli bir çalışma alanı. Daha sonra yeni beceriler kazanın” dedi.

“Atıklarımızı atmıyoruz, kullanıyoruz”

Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nda Çevre Mühendisi olarak görev yapan Gürcan Kuş, mutfaktan çıkan atıkların değerlendirilmesi ve toprağın güçlendirilmesi amacıyla kompost yaptıklarını, kompost yaparken kahverengi ve yeşil malzemeler kullandıklarını belirtti. Kahverengi malzemelerin karbon, yeşil malzemelerin ise azot içerdiğini belirten Kuş, “Bunları dengeleyip bir kapta biriktirip toprağı hazırlıyoruz. Güçlendirilmiş bir toprak oluşturuyoruz. Evde kullandığımız yeşil malzemelerden kompost yapabiliyoruz, örneğin” Mutfaktan patates, salatalık, soğan ve biber gibi. Bunun dışında evde kullandığımız yeşil malzemelerden de kompost yapabiliriz. “Komposa kurutulmuş yapraklar, yumurta kabuğu gibi maddeleri de ekleyebiliriz. Süt ve süt ürünleri, et, tavuk ve balık ürünlerini kullanmıyoruz. Çünkü belli bir süre sonra bunlar patojen içeriyor. Sistemimizi bozuyorlar” dedi.

Kompost üretiminde sıcaklığın çok önemli olduğuna işaret eden Kuş, “Yaz aylarında en az bir buçuk ay beklememiz gerekiyor ama kışın bu süre daha uzun olabiliyor. Bu süre kompostun büyüklüğüne veya küçüklüğüne göre değişebilir. Kompost yaparken kullandığımız kap. Hazır olup olmadığını renk dönüşümünden anlıyoruz. Rengi siyaha dönüyor.” “Döndüğünde kompost hazır demektir. Bunu çiçek ve balkon bitkisi dikmek için kullanabiliriz” dedi.

Etkinlik bayanlardan tam not aldı

Etkinliği çok faydalı bulduğunu belirten katılımcılardan Nuray Karaaslan, “Yeni bilgiler öğrendik. Bilmediğimiz şeyler duyduk. Gönlümüz açıldı. Etkinlik benim için çok güzeldi.”

Bir diğer katılımcı Didem Büyükpolat ise etkinliği çok beğendiğini ve memnun kaldığını belirterek, “İçeriği çok güzel buldum. Dedem de Alzheimer hastalığına yakalanarak vefat etti. Alzheimer çağımızın bir hastalığı olduğu için faydalandım. Kadınların boş zamanlarını değerlendirebilecekleri güzel bir atölyeydi.” kullanılmış.

Ayrıca etkinliğin ardından İtfaiye Müdürlüğü’ne bağlı gruplar tarafından katılımcılara temel yangın eğitimleri, yangın çeşitleri ve türleri, yangın kaynakları hakkında bilgi verildi. – MERSİN

mucur-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu